Thu02022023

Last update11:29:16 AM GMT

Back Despre Romani CRISS Prezentare

Despre Romani CRISS

 Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani CRISS este o organizatie neguvernamentala, infiinţată la 4 aprilie 1993. Misiunea Romani CRISS este de a apara drepturile romilor din România. Romani CRISS oferă asistenţă legală în cazurile de abuz şi lucrează pentru combaterea şi prevenirea discriminării rasiale împotriva romilor în toate domeniile vieţii publice, inclusiv în educaţie, locuinţe si sănătate.

La Summit-ul EU/US din Londra, în 18 Mai 1998, Romani CRISS a primit Premiul pentru Democraţie şi Societate Civilă, premiu oferit de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

In 2008, Romani CRISS a obţinut statutul Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) al ONU, fiind prima organizaţie de romi din România şi a cincea din ţara noastră care obţine statutul consultativ ECOSOC.

De la înfiinţarea în 1993, Romani CRISS a dezvoltat relaţii pe termen lung cu comunităţile de romi şi autorităţi din întreaga ţară, cu organizaţii interguvernamentale, cu parteneri ai societăţii civile din ţară sau străinătate, precum şi cu donatori, relaţii susţinute printr-o comunicare strânsă, transparenţă instituţională şi advocacy.  Romani CRISS combină militantismul civic local cu influenţarea şi monitorizarea de programe de politici publice care se adresează romilor, din perspectiva drepturilor omului şi a drepturilor minorităţilor.

Organizaţia Romani CRISS este structurată pe departamente, diferite ca obiect de activitate, dar interconectate ca scop:

Departamentul drepturile omului

Acţiuni:

  • Combaterea abuzurilor reprezentanţilor statului cu atribuţii în aplicarea legii
  • Asigurarea accesului egal la dreptul la educaţie (monitorizare şi acţionare în justiţie în cazurile de încălcare a dreptului la educaţie – exemplu cazuri de segregare şcolară)
  • Asigurarea accesului egal la dreptul la sănătate (monitorizare şi acţionare în justiţie în cazurile de încălcare a dreptului la serviciile publice de sănătate)
  • Asigurarea accesului egal la dreptul la locuire adecvată (monitorizare şi acţionare în justiţie în cazurile de încălcare a dreptului la locuire)
  • Combaterea discriminării în angajare
  • Combaterea rasismului în mass media

Departamentul sănătate

Acţiuni:

  • Îmbunătăţirea sistemului de mediere sanitară iniţiat de Romani CRISS în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu misiunea CRISS
  • Relaţionarea dintre mediatorii sanitari cu partenerii de lucru şi împuternicirea, sprijinirea în activităţile lor de îmbunătăţire a situaţiei în comunitate
  • Combaterea discriminarii romilor in accesul la serviciile de sanatate

Departamentul educaţie are ca scop dezvoltarea premiselor pentru un învăţământ de calitate pentru copiii romi şi a păstrării identităţii culturale, lucrând pentru îmbunătăţirea accesului copiilor romi la educaţie, dar şi pentru combaterea segregării şcolare a romilor .

Departamentul social implementează activităţi în vederea obţinerii actelor de identitate pentru comunităţile de romi din România, prin conştientizarea membrilor comunităţilor de romi privind importanţa şi modul de obţinere a actelor de identitate, implicarea liderilor locali în acţiunile de informare despre actele de identitate şi acţiuni extreme de intervenţie.

Inter-departamental: Cooperare internaţională: Romani CRISS şi-a propus şi işi propune să participe la elaborarea politicilor faţă de romi la nivel internaţional prin construirea de parteneriate/alianţe, oferirea de informaţii referitoare la programele implementate de organizaţie diversilor parteneri/donatori internaţionali, încurajarea şi  dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între ONG-uri, romi şi actori relevanţi din alte ţări.

Cateva rezultate recente:

Documentarea, monitorizarea, asistenta juridica si litigarea (actionare in justitie) intr-un numar de 60 cazuri de incalcare a drepturilor omului (abuzuri ale reprezentantilor statului cu atributii in aplicarea legii, incalcarea dreptului la locuire, la sanatate, la educatie, la demnitate umana, la access in locuri publice, rasism in mass media, extremism, acces pe piata muncii, administrarea justitiei, conflicte interetnice). Aceste cazuri au fost inaintate catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si/ sau instantelor de judecata civile sau penale, cat si Curtii Europene a Drepturilor Omului (vezi CRISS vs. Noua Dreapta).

In cazul Stoica vs. Romania, instrumentat de Romani CRISS impreuna cu ERRC, Romania a fost sanctionata de CEDO pentru rele tratamente motivate rasiale aplicate unui minor rom. Romania este pentru prima data sanctionata de Curtea Europeana pentru incalcarea pe fond a articolului 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In domeniul accesului la educatie, peste 12.000 copii si parinti romi beneficiari directi, plus formare 25 consilieri educationali, care au sustinut campania de informare in scoli si comunitati, peste 2000 de tineri inscrisi la liceu, SAM si facultate, 21 gradinite estivale, 500 copii care au beneficiat formare in vederea inscrierii in clasa I sau a cuprinderii lor in sistemul educational, 6 gradinite din Bucuresti si Dolj dotate cu materiale didactice si participante la activitati interculturale, 210 tineri adolescenti, romi si ne-romi participanti la tabere si ateliere educationale interculturale, 1423 copii de vârsta prescolara si elevi participanti la activitati interculturale in Bucuresti si 13 judete, sase seminarii consacrate formarii personalului didactic care lucreaza cu elevii si copiii romi.

Memorandumul de cooperare privind asigurarea accesului copiilor si tinerilor romi din România la un invatamânt de calitate prin desegregarea scolara si promovarea educatiei pentru identitate semnat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Agentia Nationala pentru Romi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, OSCE/ODIHR, impreuna cu grupul de lucru al organizatiilor neguvernamentale, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, Institutul Intercultural Timisoara, Romani CRISS, Salvati Copiii, Centrul Regional PER, Ovidiu Rom si reprezentat prin Centrul Romilor „Amare Rromentza”, Salvati Copiii, Romani CRISS. In luna iulie 2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a adoptat Ordinul nr.1540/ 19.07.2007, privind interzicerea segregarii scolare a copiilor romi si aprobarea Metodologiei pentru prevenirea si eliminarea segregarii scolare a copiilor romi. Adoptarea Ordinului a rezultat dupa un proces de consultare, initiat prin activitatile Memorandumului, care au inclus si elaborarea ordinului si a unei metodologii privind desegregarea in educatie.

Dezvoltarea unui numar de 8 centrele regionale de sustinere si monitorizare a activitatii mediatoarelor sanitare

Evaluarea si certificarea competentelor profesionale ale mediatoarelor sanitare, Romani CRISS fiind primul Centru de Evaluare a competentelor profesionale pentru mediatorii sanitari

Tel Verde

 Ai fost discriminat, hartuit sau victimizat pentru ca esti de etnie roma?

Nu ignora aceasta situatie, ai drepturi!

Suna la Tel verde 0800 070 470

Romani CRISS acorda asistenta juridica gratuita pentru persoanele de etnie roma!

 

Sondaj

Credeti ca femeile rome sunt segregate in maternitati?Results

Evenimente

01 OCT - 2011
Marsul Demnitatii In data de 1 octombrie 2011 Romani CRISS si organizatiile partenere Mai mult »
22 OCT - 2011
Flashmob In piata uniri langa magazinul H&M Mai mult »
24 OCT - 2011
Concert Adrian Gaspar Adrian Gaspar a emigrat în Austria, împreună cu familia, când avea 9 ani. Mai mult »

copii

Scoala tuturor copiilor

Puteti face donatii: ROMANI CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii CIF: 8495533, IBAN: RO13RNCB0080000508970036 deschis la BCR - Sucursala Sala Palatului

 

Campania - Scoala tuturor copiilor

Facebook